Thursday, June 28, 2007

Å bli kan bli vanskelig

Cindy er nå flink til å holde kontakten, dekke raskt, sitte raskt opp, stå og dekke under baklengs marsj, utgangsstilling, fot (med noen forenklede vendinger mot høyre), springe til musematta, følge pekefinger-target... Og kanskje noe til som jeg kke husker i farten (fri-shaping feks. det begynner vi å få dreisen på nå). Men altså, alt dette innebærer bevegelse og fart. Bli-øvelser har vi helt lagt på hylla. Lurer på hvor lurt det er?

Cindy er jo en rolig hund, en hund som man må jobbe med for at hun skal få et såpass stressnivå at hun gjør ting raskt. Det er det jeg har trent på. Jeg har ikke lagt på kommandoer på de forskjellige momentene. Tenker jeg har ventet så lenge med det nå, at jeg kan vente en ukes tid til, for å få råd på canis-kurset jeg skal på neste helg. Mulig jeg liksågodt skal vente med bli-øvelser også til da. Jeg prøvde nemlig litt i dag, og hun bare spratt opp fra dekken med en gang eller hun lå urolig med beina. Hun skal jo ikke bevege føttene i det hele tatt når momentet er ferdig, så det kan jo bli litt av en jobb...

Saturday, June 23, 2007

Utgangsstilling fungerer!

Vi har fått utgangsstillingen til å fungere! Jippi!

Det skjedde på et par dager; for hver økt var det god forbedring og nå vil jeg si hun skjønner at hun må sitte rett i forhold til meg og tett inntil og med full kontakt. Ikke så få krav egentlig, og ikke rart at det trengte litt tid for å fordøyes.

Jeg brukte venstre pekefingeren som target i innlæringa, og har minska det til bare å peke ned på siden nå. Så kan jeg gå ett skritt fram og hun finner plassen sin. Hvis jeg står intil en vegg, så kan jeg rygge et skritt også.

Vi har også trent fot ved veien, ikke fra utgangsstilling, men fra baklangsmarsj. Biler farer forbi, men hun har full kontakt! Veldig stolt matmor!

Jeg går fremdeles bare og ser ned på Cindy når vi trener fot, men kan titte opp en gang innimellom bare for å trene litt på det også. Målet er jo å kunne løfte hodet og gå naturlig, og vite at hunden følger meg med full kontakt.

Jeg har drevet med litt dressurridning tidligere. Når man rir, skal man alltid se i den retningen man skal svinge. Dette tenker jeg å overføre til hundetreningen: når vi går fot, så skal jeg vri hodet i den retningen vi skal svinge like før jeg svinger (dette gjelder selvsagt ikke ved helomvending! :-) Det kunne imidlertid sett veldig morsomt ut for publikum...)På denne måten blir hunden forberedt på svingen, og det må da være en fordel, tenker jeg. Jeg får trene på det når jeg har lært å gå med løftet hode.

Ellers praktiserer jeg at når hunden skal følge, starter jeg med venstre fot (nærmest hunden), og når hunden skal bli, så starter jeg med høyre fot.

Saturday, June 16, 2007

En runde til

(Trond Brænne)

Jeg tror jeg legger meg litt nå
et varmt og deilig sted.
Jeg tar en runde rundt meg selv
og slenger meg rett ned.

Forresten, kanskje det er best
å ta en runde til.
Så finner jeg en stilling jeg
kan bruke hvis jeg vil

Men før det går jeg motsatt vei.
Så kaver jeg opp gulvteppet
så jeg kan legge meg.

Raske snus og stolpetiss

(Trond Brænne)

Først snuser vi litt for og bak
halen høyt og ryggen rak.
Så går vi sakte i en ring
og snuser mer på andre ting.

Så tisser vi så høyt vi kan
på stolpe, gjerde eller gran.
Så snuser vi på det vi vil
og gjør det hele en gang til.

Så avgjør vi hvem som er størst
og hvem som eide stolpen først.
Så går vi hale, snute, kom
tilbake, stopp og utenom.

Så følger stolpetiss igjen
og snusing på en mulig venn.
Og så kan begge to ta fatt
på jakten etter katt.

Lineføring langs veien

Ja, det er grei trening. Forstyrrende biler og fugler blir oversett totalt. Full kontakt. begynte med et par helomvendinger for å få hjelp av autovernet til en tettere lineføring. Frosne leverbiter. Dette var i går kveld.

I kveld har vi trent "klikk for alt" og deretter utgangsstilling (hun begynner å skjønne det at hun ikke får noe før hun sitter rett), et par sitter og til slutt frishaping med ei banaeske. Hadde som mål å få henne til å gå oppi den, men vi stoppet da hun målbevisst sparket borti den. Vi kan jo fortsette derfra i morgen.

Sunday, June 10, 2007

Innkalling

Trente innkalling for første gang med medhjelper som holdt Cindy i halsbåndet. Jeg hadde giret henne opp først og så sprang jeg og ropte på henne før han slapp henne. Full gallopp! Gårdsplassen, fint vær, kveld, knuteleke.

Har også trent fot, men det gikk egentlig ikke så bra i dag. Hun gikk for langt fra meg, og enda verre ble det da jeg brukte leke som belønning.

Har trent hurtig-dekk med leke som belønning og det var bra!

Fri-shaping:
Målet var å få hunden til gå bort og legge seg i stolen. Etter 7 min sto hun bevisst med bforbein i stolen. Da stoppa utviklinga. Prøvde etterhvert med pause, med pekefinger-target, men ennå var hun bare med forbeina i stolen. Til slutt løfta jeg henne opp og roste. Så gikk jeg og satte meg, og signaliserte at vi var ferdige og plutselig så hoppa hun opp i stolen. BRA, og godbit! Episoden gjentok seg et par ganger før hun falt til ro i stolen.

Oversikt over belønninger som lønner seg:
Innkalling - leke!
Fot - godbit (helst myk) fra venstre hånd, vær bevisst på å gi den slik at bakparten ikke går ut.
Hurtig dekk-leke bakover.
Hurtig stå- leke bakover.
Avstandsdirigering dekk-sitt- Myk godbit (ellers setter hun den i halsen)

Saturday, June 9, 2007

Fot, sitt og dekk, stå

Trent på gårdplassen i kveld. Klikker, men stemme på ståen, forkuler. Pent vær.
Kontakt, fri ved foten 1-4 m, begynte også med høyrevendinger.
Lekepause innimellom. Sitt og dekk-avstandsdirigering med kommandoer etterhvert. Jackpot når hun hopper opp i sitt. Liggen er grei, hun "detter" ned med en gang. Men er det greit at hun legger den ene forfoten under seg? Muligens ikke på konkurranse, men jeg klikket fordi det så så behagelig ut å ligge sånn. tror ikke jeg må gjøre det mer...
Lekepause. Deretter stå-trening foran og under marsj bakover.
Cindy halter forresten ikke mer nå, det har blitt borte i løpet av de siste 4-5 dagene.

Wednesday, June 6, 2007

På tur langs Lanna (2)





På tur langs Lanna (1)





Fri-shaping

I dag fri-shapet vi litt igjen. Lekekassen ble snudd på hodet og plassert i stua. Målet var å enten skyve den eller klatre på den eller noe sånt, vi fikk se hva som skjedde. Jeg ga meg da hun ga kassen et lite puff med føttene. Ingen nytte, men fin trening.

Sunday, June 3, 2007

Sist lest om beaglen:

Stubbornness. Beagles are not Golden Retrievers. They are independent thinkers who don't particularly care about pleasing you. Most Beagles are very stubborn and can be manipulative. You must show them, through absolute consistency, that you mean what you say.

Dette leste jeg her.. Med en hund som er sta og manipulende, må jo klikkertrening være tingen. Da tror den jo at den manipulerer eieren sin, og så er det egentlig omvendt! Tihi!

Fant også denne linken med videoer av lydighetstrening av beagler:
Treningstips av beagle

I Danmark har de visst satset mye på beaglen og lydighet med den. Her er noen danske linker:
Dansk lydighetschampion

Danmarks beagleklubb med dressursider¨

Trening av beaglen(Må leses selektivt)

Friday, June 1, 2007

Når innkalling ikke fungerer

Utpå morgenen våkner huset til liv. Tre unger, to voksne og en hund. Vi voksne titter ut. Regn i dag også. Sukk.

Klokka er sju. Om en halv time må vi sitte i bilen alle sammen, klare til å kjøre til barnehage, skole og jobb. Hunden også. Hun skal være med far på jobb. Så slipper hun å være hjemme alene hele dagen. Man må ta godt vare på hunden sin.

Stelle seg, lage mat, spise, pakke sekker. Så er alle klare til å dra. Klokka er 7.35. Fem minutter forsinket, men det går greit.

Det er bare en ting som mangler - bikkja. Vu har inngjerdet hage, så hun går løs. Vi roper, hun står bare å ser dumt på oss. Vi tar fram båndet. Hun pleier å komme fort da, for hun tror vi skal gå tur. Men ikke denne gang. Hun bare skvetter unna oss. Vi lokker med leke og godbiter, men ingenting hjelper. Hun finner selv e leke og springer tulling rundt i hagen heller.

Klokka tikker og går. Vi begynner å bli ganske frustrerte. Til slutt setter vi oss alle i bilen og kjører ut av porten. Lukker porten og kjører nedover innkjørselen. Så løper jeg tilbake og venter å se bikkja bedende ved porten "Kan jeg få være med? Jeg skal oppføre meg. Unnskyld."

Hehe. Den gang ei. Dette er ikke hvem som helst av en hund, det er meget selvstendig og sta beagle! Neimen om hun vil gi seg! Ny runde med lokking og luring og roping, mer desperat denne gang. "Tålmodighet er en dyd", tenker jeg og puster ut -og inn. Ut og inn. "Hva ville Morten Egtvedt ha gjort nå? Hva ville han sagt hvis han hadde sett meg nå?"

Jeg gjør sikkert mye feil, men jeg blir iallefall ikke sint. Her er det positive metoder som gjelder! På en eller annen måte får jeg til slutt hunden i bånd og gir henne en tørr forkule som belønning, før jeg leier henne til bilen. Endelig kan vi kjøre. Klokka er 7.47. Sjefen forstår det sikkert. "Beklager, men bikkja ville ikke dra før."

Positive metoder! Det er jammen ikke lett å holde hodet kaldt i sånne situasjoner. Neste gang hun er ute før vi skal på jobb, så blir det med langline på. Så kan jeg fange henne inn iallefall.

Tanker om hvorfor Cindy ikke kommer:
Forsterkningen er ikke god nok. Det er mye mer moro å springe rundt i hagen, enn å komme å få en godbit for så å måtte gå rett inn i bilen. Hvis jeg hadde vært hund, så hadde jeg gjort det samme: Det er moro å leke sisten. Å leke sisten er også en forsterkning, men den har ikke jeg kontroll over når hun ikke er i langline.

Hva skal til for at hun skal synes det er kjempetopp å komme i bilen? Grisøre er det beste hun vet...

Konklusjon: langline for å hindre henne i å springe vekk + grisøre når hun kommer i bilen.

I gamle dager ville jeg hatt langline på og fanget bikkja og lest paragrafer til den (Hallgrens metode). Det er jo ikke akkurat så veldig slemt, men jeg har nå engang bestemt meg for å unngå det så lenge som mulig med Cindy. Det er et eksperiment: Går det an å få en sta og selvstendig beagle til å bli lydig med klikkertrening (positiv forsterkning og negativ straff).

Køste og Egtvedt sier at "selv en erklært klikkertrener vil noen ganger bruke positiv straff og negativ forsterkning". (Lydighetstrening i teori og praksis s. 199). Men det er mer for å stoppe hunden i gå på bordet eller dra i gardinene. Dette med at bikkja stikker av når hun skjønner at vi skal dra vekk, er et mer komplekst problem, som jeg ser det. Jeg skal forøke på positivt vis først.
Related Posts with Thumbnails