Friday, September 21, 2007

Stimuluskontroll

Allerede nå vil jeg si at vi har stimuluskontroll på å gå inn i buret. Så nå har vi begynt å trene på å lukke døra etter seg når hun er inni buret. Vi har kommet litt skjevt ut, og dermed i ferd med å trene inn å lukke igjen buret når hun er utenfor. Det foregår ganske elegant. Vi får sette kommando på det også, så har vi et utvalg å velge mellom.

Ellers har vi begynt å trene ruta. Etter Heidi-metoden, som er den metoden jeg har brukt på både Cera og Tika. Det er ikke helt 100% klikkersk, men det får så være. Jeg legger en godt synlig leke i bakkant av ruta og lar Cindy spurte fram på kommando "ruta". Og så leker vi masse bak og i ruta. 1-2 ganger med leke, og minst en gang uten leke. Skal prøve å trene dette hver dag, så blir det sikkert bra.

Apportering: I dag kasta jeg apportbukken tre ganger og hun kom inn med den, og fikk masse lek med bamse. Jeg ser at hun har et ganske slapt grep, det er det eneste. Men, men...

Og så trener vi sitt, dekk og stå og bli værende i de posisjonene, mens jeg hopper og spretter og leker og kanskje er i skjul litt. Det går veldig bra. Her har vi veldig god framgang.

Thursday, September 20, 2007

Mange tips til nye triks!

Jeg fant denne videoen på youtube. Det er ikke ikke helt uvanlig å lære beagler triks, har jeg etterhvert skjønt. De er jo ganske gale etter mat da, så med klikkertrening kan man komme langt. Denne hadde et imponerende utvalg av triks å vise fram:



Denne er også artig, særlig det med at hunden lærer å gå på forbeina. Det hadde vært kult det! Cindy, hva sier du til det? :-)

Monday, September 17, 2007

Gjennombrudd!

Gjennombruddene kommer tett nå om dagen! :-) Cindy har lært seg å åpne burdøra og gå inn i buret på kommando. Dvs kommandoen kan hun ikke helt ennå, hun er veldig ivrig og vil helst starte før jeg har lukka døra til og med! Nå skal vi øve på å lukke døra etterpå. Se filmen:

Kurs med Heidi Billkvam

Jeg var observatør på kurs med Heidi Billkvam i helga. Det var veldig lærerikt! Heidi trener ikke akkurat klikkersk, men mye er basert på det samme prinsippet. Heidi er utrolig engasert i det hun driver med, gir alt og hele seg.

"Lett som en plett" hørte vi henne si ganske mange ganger i løpet av helga. Dvs at hun mener at det å trene lydighet ikke er så vanskelig som vi mange ganger vil ha det til. Hun er absolutt ikke opptatt av detaljer, men mener at ting kjører seg til etterhvert. Der har jeg nok noe å lære...

Heidi "snek seg" til å se på at jeg trente Cindy litt bortenfor (Cindy har nemlig løpetid - sin første). Det var morro å høre på all rosen hun ga oss. Hun mente vi absolutt var på rikitg vei, og at Cindy hadde helt rett attityde. "Benytt deg av mine belønningssystemer", sa hun. Og det skal vi gjøre.

Klikkerhunder har nemlig problemer med å holde seg i ro. Vi må lære dem at belønningen likeså godt kan komme i roen. Altså, etter en holdt; bra-vent-bra-vent-full fest! Og full fest, det er artig både for hund og eier! :-)

Heidi mener også at hunden alltid skal belønnes på trening. Med først med fører, deretter med lek. Klikk og godbit er også bra, feks innimellom øvelsen (fvf). Ikke som avslutning, men mens du går videre. Ikke stopp og vent på hunden, fortsett videremens den spiser (evt gå sakte). På konkurranser kan man si bra og belønne med seg selv, men lek og godbit uteblir selvfølgelig. Det er uproblematisk så lenge det bare er på konkurranse, sier Heidi.

Heidi hadde noen punkter for suksess i lydighet: Vær bevisst hva du gjør på trening og gjør nøyaktig det samme på konkurranse. Tenk positivt, finn noe positivt i alt som du ikke kan dtyre over (ytre påvirkninger). Tenk på belønningene!

Heidi hadde dessuten en leksjon i vendinger med oss. Disse må vi bare pugge på!



Jeg fikk trening i å tenke positivt i praksis, jeg:



Jeg har dermed lært:
-hva vannplaning er
-hvor lett man kan få vannplaning
-at det var fint at jeg ikke hadde større fart
-at man ikke skal bremse det minste i en sving på vår asfalt
-at jeg har utrolig flaks som ikke skada bilen
-jeg fortjente en lærepenge
-hvordan det føles å miste veigrepet og skli ut i veikanten
-at man ikke bør glemme å feste hundeburet
-at Cindy tåler en smell og har utrolig sterk psyke
-at det er mange hjelpsomme karer i Tønsberg
-at det koster 1500 kr å få bilen opp vha Viking
-at Carawellen er en god bil
-at man bør ha med slepetau i bilen
-at hvis man skal kjøre utfor så er det greit å gjøre det rett etter lønningsdag slik at man kan betale de utgiftene som følger med med en gang og få det ute av verden!

Så fint at jeg lærte så mye, det var flaks det! :-)

Wednesday, September 12, 2007

Valpeshow på Notodden

Vi var på valpeshow på Notodden på lørdag. Vi fikk BIR og 3BIG; to fine glass, to sløyfer og en sekk for. Det var ikke så hard konkurranse da - Cindy var den eneste beaglen...

Dommer Steinar Balken. Kritikken var slik: Feminint hode med korrekt plasserte ører. Noe lyse øyne. God hals rygg overlinje noe fattig forbryst. Bra brystdybde, tilstrekkelig vink for og bak bev bra fra alle kanter. Trivelig temperament.



Gjennombrudd!

Jippi! I dag har vi hatt et stort gjennombrudd. Etter to måneders trening, så har Cindy nå forstått at hun skal fryse nesen på touch. Det tok altså to måneder fra vi var på kurs og så Thomas sin hund fryse nesen for å markere riktig port-it lapp.
Første skritt er å lære å fryse fast nesen i hånda. Vi har trent med klikker og prøvd å avvente klikket et brøkdels sekund. I tillegg har vi trent med å ha en godbit i høyre hånd, som jeg lukker opp når hun toucher, men siden touchet har vært så lynraskt, så har det vært vanskelig å forstå hva jeg ville.

I dag klarte vi endelig å forstå hverandre. Jeg la vekk klikkeren og bare konsentrerte meg om å lukke opp hånda når hun touchet, og lukket den hvis jeg ikke hadde rukket å si bra før hun slapp touchen. Det har jeg prøvd før, men da har hun prøvd å gjøre alt fra å bite i hånden til en rekke kunster på gulvet. Også denne gang ble det litt biting i hånda, men så plutselig gikk det et lys opp for henne, og da var det gjort. I løpet av et tre-fire økter i kveld, kunne jeg øke til opptil 4 sekunder. Det var også greit å forstå da jeg tok et lokk i hånda. Neste skritt blir å ha en post-it-lapp i hånda.

Jeg har filmet seansen.

Related Posts with Thumbnails